Stravovací zvyky v Norsku

10. června 2017 v 11:30 |  Norsko zajímavosti
V Norsku je hlavním jídlem dne večeře. Oběd je obvykle jen větší svačinka v podobě obloženého chleba, salátu a podobně. Kterou lidé jí přímo na místě nebo si provizorně vyrobí ze zakoupených surovin. Tzn. že pokud pracujete na oběd si například uděláte nějaký obložený chléb tak, abyste se najedli.Kultura svačin (tzv. niste(mat)), podobných těm našim z 80. let, tedy chlebů se sýrem, salámem a případně trochou zeleniny je dodnes v Norsku velmi živá a netýká se jenom obědů, ale hlavně oblíbených túr a výletů všeho druhu.
V Norsku není dovoleno kouřit v restauracích, kavárnách, v barech ani na jiných veřejných prostranstvích a toto pravidlo se tu také poctivě dodržuje.

Výsledek obrázku pro Tradiční Norská jídla

Snídaně jsou velmi vydatné, to kvůli pozdějšímu obědu. Podobně jako ve zbytku Skandinávie je velmi oblíbené kvalitní pečivo, peče se zde mnoho druhů chleba a chlebové placky. Kromě másla a oblíbených sýrů a marmelád se může k pečivu podávat třeba i nakládaná či sušená ryba. Norové jsou pijáci kávy, které vypijí až 160 litrů na osobu ročně. Kromě kávy se hodně pije mléko a méně džus.

Mezi tradiční jídla se považují veškeré ryby. Norská kuchyně, je založená na možnostech země, kde se rozvinula. Jeďí se tu tedy různé mořské ryby a potvory. Samozřejmě velice často můžete zakoupit rybu sušenou. To kvůli tomu, aby se mělo co jíst při horších časech se kterýma se počítá. Tradičním způsobem je sušení ryb na vysokých dřevěných konstrukcích, které můžete obvykle už zdaleka lokalizovat pomocí čichu - zvláště v oblíbeném souostroví Lofoty, které je tradičně doménou rybářů. Sušenou rybu pak můžete třeba okrajovat a dávat ke žvýkání hladovým dětem, anebo ji na pár nocí naložit do kýble s vodou, aby se vám opět proměnila v (téměř) čerstvou.




Sušená ryba rozmáčená v kýblu vody (a následně i jakémsi louhu) je ostatně základem slavného "aromatického" pokrmu zvaného lutefisk (skutečně doslova "louhová ryba"). V Norsku vynikají především tyto ryby- losos, tresky, makrely, sardinky, sumečci, sledi a spoustu dalších ryb.

Norsko má ovšem přece jen své zdroje potravy taktéž na pevné zemi. Je jimi hlavně skot všeho druhu. V nížinatějších oblastech se hojně chovají krávy, v těch vyšších pak ovce a kozy. Kromě masa (salámy a klobásy jsou tu také oblíbené) se hojně využívá jejich mléko, a to opět především k výrobě trvanlivějších sýrů všeho druhu. Na své si přijdou zvláště milovníci kozích sýrů (hledejte nápisy geitost, čte se "jajtust"). Norskou specialitou je zvláště nasládlý hnědý sýr (s přídavkem kozího mléka, ale bez zápachu), ale i bez výraznější chuti. Hnědý sýr se často konzumuje v kombinaci s marmeládou. Velice často je součástí jídla také sobí, losí, zaječí a kachní maso.

Nachází se zde i ovoce a zelenina, kterou by člověk nečekal: jablka, jahody, třešně. V lesnatějších oblastech a na severu se můžete setkat se sběrem lesních plodů. Specialitou severního Norska jsou morušky, které se vyskytují poměrně vzácně a jejich naleziště jsou tajemstvím, které si nesdělují ani domorodci mezi sebou. Jejich botanický název zní ostružiník moruška. Jako příloha k jídlům se zde podávájí brambory s koprem, tuřín, kapusta a další zelenina.

Norsko má také své tradiční druhy pečiva, i když opět nelze čekat zázraky: listově tenké suché a křupavé placky se jmenují flatbrød (tedy doslova "plochý chléb"), měkčí bramborové placky se nazývají obvykle lomper. Norsko je ovšem dnes už samozřejmě dobře zásobeno bohatou produkcí pečiva německého a francouzského typu.

Severské kraje nejsou tradiční doménou výrazných koření, přesto zde můžete narazit na původní bylinkové směsi, používané třeba právě na tradiční rybí stravu. Z cizokrajných koření je tu v oblibě zvláště kari a kardamon (zato tradiční český kmín tu budete hledat poněkud obtížněji).

V Norsku platí státní monopol a silnější alkohol koupíte pouze v síti prodejen Vinmonopolet, navíc platí zákaz výroby a dovozu nápojů s obsahem nad 60 % alkoholu. Slabší piva koupíte v normálních potravinách, ale pouze od 9 do 20 hodin a o víkendu jen do 18 hodin. Norsko má mnoho drobných pivovarů, z destilátů se vyrábí především vodka a oblíbený Akevitt. Mnoho Norů se také věnuje nelegální výrobě alkoholu, ať již piva, medoviny či destilátů z brambor. Na veřejnosti smíte pít pouze pivo schované v sáčku, podobně jako v USA. Za opilství jsou tvrdé postihy, přesto mnoho Norů pije nárazově a dost nezřízeně.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama






WoW Wrath of the Lich King Stamp by NewEraUsherWoW: Blood Elf stamp by RealmKnightHorde stamp by rilwenaStamp - Dog Lover by MauserGirlCoffee Stamp by CarinaReisI Heart Tea Stamp by croakyRavenclaw-Stamp by DinoclawsMiddle Earth Stamp by MeaninglessTheoriesWhy I boycotted fandoms. by lostforeveragainPagan Pride Stamp by Elwingstarbreeze
Sarcastic Stamp by PixieDust01Kyary Pamyu Pamyu CANDY CANDY Stamp by KyoukkaNico Yazawa - stamp by Anto-202daisy stamp by catstam
feel II f2u stamp by aisuu-channReading Stamp by TandenfeeMori Girl Stamp by meadow-rueowls by FolkweThe Hobbit-Thorin Oakenshield by FolkweForset stamp 01 by SheviEdge
Nozomi Tojo Stamp by FabyRM||ELI STAMP|| by KohaYoStudio Ghibli Fan by SharkfoldEluveitie Stamp by AnoraAliaFaun Stamp by LeichenengelNightwish Support Stamp by Seiorai
Slavic Mythology Stamp by HarrietMilausOmnia Stamp by xxDark-WolfxxSmite Stamps: The Morrigan by mothquakeSmite Stamps: Skadi by mothquakeSailor Moon animated stamp 012 by hanaktPocky Stamp by PockyPerson32